Een rechte trap is behoorlijk gemakkelijk om op te lopen. Wanneer je echter ouder wordt of wanneer er sprake is van een beperking kan het een behoorlijk obstakel zijn. In dat geval is het een voor de hand liggende keuze om een traplift aan te schaffen. We keken voor je naar de prijzen van rechte trapliften. Daarnaast keken we naar zaken die de prijs bepalen. Ook keken we voor je naar manieren om deze aanschaf te kunnen betalen. Er zijn manieren waarop de overheid jou tegemoet komt.
Inhoudsopgave van deze prijsgids:
De prijs van een traplift recht
We ontvingen meerdere prijsopgaven voor een rechte traplift. We brachten zal als vanaf prijzen samen in de onderstaande tabel.
Wat voor traplift schaf je aan | Wat voor trap | Wat is de prijs |
Een traplift standaard | Rechte standaard trap | Vanaf 2799 euro |
Een traplift comfort | Rechte standaard trap | Vanaf 3250 euro |
Een traplift standaard | Rechte trap kort model | Vanaf 2699 euro |
Een traplift comfort | Rechte trap kort model | Vanaf 3199 euro |
De opbouw van het prijskaartje
Het prijskaartje van een traplift wordt bepaald door een aantal factoren die we voor je zullen toelichten. Allereerst is daar de traplift zelf. Deze wordt doorgaans in stukken aangeleverd waarbij de traplift bij jou thuis in elkaar wordt gezet. De traplift wordt bij jou thuis geplaatst door een monteur. Daarna vindt er een keuring plaats. Dit totaalplaatje staat in de bovenstaande tabel vermeld. Over deze prijs heen wordt nog BTW berekend. Ook dat zit bij de prijs inbegrepen.
Weet hoe het prijskaartje wordt beïnvloed
De prijs van een traplift wordt door een aantal zaken beïnvloed. Deze hebben we voor je op een rij gezet. Allereerst is daar de hoogte van de traplift zelf. Bij een trap met een standaard hoogte van 11 tot 13 treden gaat het hier om een traplift die in grote getalen wordt gemaakt. De prijs is dan ook volgens de bovenstaande tabel. Gaat het om een traplift met een aangepaste hoogte dan zal de prijs niet navenant lager zijn, er is dan sprake van een prijs die iets onder de standaard prijs ligt. Er moeten immers meer handelingen plaatsvinden om de traplift te maken en er is sprake van maatwerk. Daarnaast komt de mate van comfort bij een traplift. Gaat het om een traplift met een standaard stoeltje wat je alleen bij het stoeltje kan bedienen dan spreek je van een standaard uitvoering. Je moet dan wel zelf de draai kunnen maken om in het stoeltje te komen. Is dit niet mogelijk dan kom je in de comfort klasse uit. Dit houdt bijvoorbeeld in dat het stoeltje bovenaan en onderaan een extra draai maakt zodat je gemakkelijker kunt in- en uitstappen. Daarnaast kan er een extra bediening worden meegeleverd in de vorm van een paneel boven en onderaan. Zodoende kan de traplift ook door meerdere personen worden gebruikt.
Een tweedehands traplift recht
Een rechte traplift kan je aanschaffen via het kanaal van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning die we straks voor je zullen toelichten. Je kan het echter ook doen als tweedehands traplift. De prijzen liggen dan aanmerkelijk korter. Een tweedehands traplift kan je kopen via een website waar particulieren een traplift te koop aanbieden. Je betaalt dan een prijs die onder de 1000 euro ligt. De vraag is echter of dit zo verstandig is. Je koopt dan vaak een traplift die je nog zelf zal moeten verwijderen in het oude huis en plaatsen in het nieuwe huis. Omdat je dit zelf doet is het maar de grote vraag of een traplift ook wel daadwerkelijk stabiel en veilig wordt geplaatst en verwijderd. Verder schaf je een traplift aan met een oude accu. Dit zal ervoor zorgen dat de traplift niet zo gemakkelijk en snel werkt dan wanneer je kiest voor de tweede optie: een traplift via een handelaar. Er zijn ook leveranciers die tweedehands trapliften verkopen naast hun nieuwe assortiment. In dit geval koop je een traplift waarvan je zeker weet dat deze het ook goed doet. De bewegende onderdelen van de traplift worden nagekeken en slijtage gevoelige onderdelen worden vervangen. Ook de accu wordt in dit geval vervangen. De traplift wordt uiteindelijk bij jou geplaatst. Je betaalt alsnog een stuk minder dan voor een nieuwe traplift, de prijzen liggen gemiddeld 1000 euro lager, maar je krijgt een goed functionerende en gekeurde traplift.
Keurmerken waar je op let
Ga je een traplift kopen voor een rechte trap dan is er een aantal zaken waar je vooraf op moet letten. Zo moet je kijken naar de aanwezigheid van het CE keurmerk. Dit geeft aan dat de traplift voldoet aan de eisen op het gebied van veiligheid en kwaliteit die de Europese Unie eraan stelt. Daarnaast let je er bij een tweedehands of depot model op dat de traplift periodiek is gekeurd. De traplift mag in deze periode nooit afgekeurd zijn.
Subsidie en vergoedingen
Een traplift voor een rechte trap kan je in een aantal gevallen verstrekt krijgen via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning ofwel de WMO bij je gemeente. Er vindt een indicatiestelling plaats waarbij men beoordeelt of je in aanmerking komt voor een vergoeding van de traplift. Wanneer dit zo is krijg je de traplift in bruikleen verstrekt. Je betaalt een soort abonnement van 19 euro per maand voor dit abonnement. Het gaat dan alleen om een versie die het meest goedkoop en adequaat is. Een andere manier is een vergoeding via de belastingaangifte. Je moet dan in het bezit zijn van een artsenverklaring dat het gaat om een noodzakelijke aanpassing van je woning. Je voert de kosten vervolgens op als zijnde bijzondere ziektekosten.
Vergelijk eerst de prijzen
Voordat je een traplift gaat kopen is het advies altijd dat je eerst prijzen vergelijkt. Dit doe je met onderstaande button. Je ontvangt meerdere prijsopgaven om naast elkaar te leggen. Op die manier zie je in één oogopslag waar jij de betaalbaarste en beste traplift voor een rechte trap kunt aanschaffen.