Wanneer je minder gemakkelijk en veilig de trap in je huis op en af kan komen is de traplift een veel gekozen oplossing. Je laat een woningaanpassing uitvoeren waardoor je langer in je huidige woning kan blijven wonen. Een traplift in een huurhuis is iets wat niet zomaar mag en kan. We hebben een aantal aandachtspunten voor je op een rij gezet. Goed om deze door te nemen voordat je een traplift in jouw huurhuis laat plaatsen.
Inhoudsopgave van deze prijsgids:
De prijs van een traplift
Een traplift is een relatief kostbare aanschaf. Een traplift aanschaffen doe je dan ook niet zomaar. We keken naar de prijzen van trapliften in de vorm van een nieuwe of tweedehands traplift. We ontvingen de volgende prijsopgaven.
Wat voor traplift wil je aanschaffen | Voor wat voor trap is de traplift bedoeld | Wat is de prijs van de traplift bij benadering |
Een standaard traplift zonder luxe | Rechte trap standaard | Vanaf 2659 euro |
Een luxe traplift | Rechte trap standaard | Vanaf 3599 euro |
Een standaard traplift zonder luxe | Trap met een of meer draaien standaard | Vanaf 3988 euro |
Een luxe traplift | Trap met een of meer draaien standaard | Vanaf 6999 euro |
Een tweedehands traplift | Rechte trap standaard | Vanaf 1590 euro |
Een tweedehands traplift | Trap met een of meer draaien standaard | Vanaf 2798 euro |
Een traplift via de woningstichting
Huur je een huis via de woningstichting dan zal je altijd een aanvraag moeten indienen voordat je een traplift gaat aanbrengen. De aanvraag voor de traplift zelf verloopt via de gemeente maar de woningstichting moet eerst goedkeuring verlenen voor een traplift. Daarbij moet je voor een gesprek bij de woningstichting komen. Veel woningstichtingen hebben namelijk een aantal aangepaste woningen binnen hun woningenbestand zitten. Wanneer jij een traplift en mogelijk nog meer aanpassingen in je woning nodig hebt kan het zijn dat men jou een urgentie verleent om te verhuizen naar een andere woning die al aangepast is. Je komt dan in een traject terecht wat een poos kan gaan duren wanneer er geen leegstaande aangepaste woning is. Je reageert dan samen met andere woningzoekende urgenten op een aangepaste woning. Is dit geen optie omdat de verhuizing met spoed nodig is dan zal men jou toestemming geven om jouw huidige woning te laten aanpassen met een traplift. Dit is onder voorbehoud van een aantal eisen waar we later op terug komen.
Een aanvraag bij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning
De WMO is het loket waar jij een traplift kan aanvragen om jouw woning mee te laten aanpassen. Op die manier kan je langer in je bestaande woning blijven wonen. Je doorloopt dan de procedure van de indicatiestelling. Daarbij kijkt men nauwkeurig of jij met alleen een traplift als woningaanpassing weer genoeg zelfredzaam bent in je eigen huis. Blijkt uit dit onderzoek dat er meerdere woningaanpassingen zoals bredere deuren nodig zijn of dat jouw woning geschikt moet worden gemaakt voor een rolstoelgebruiker dan zal de gemeente met het voorstel komen dat je verhuist naar een aangepaste woning. In dit geval krijg je een verhuisvergoeding waarmee je jouw verhuizing naar een zorgwoning kunt bekostigen. Sommige gemeenten beschikken hiervoor over een bestand aangepaste woningen wat is ondergebracht bij de woningstichting. Wanneer de traplift jou echter voldoende mobiliteit in je eigen huis biedt krijg je deze in bruikleen van de gemeente. De trap wordt aangepast en er wordt een traplift geplaatst. Jij betaalt vervolgens een WMO abonnement van 19 euro per maand.
De eisen van de verhuurder bij een traplift
Wanneer er een traplift wordt geplaatst gebeurt dit altijd doordat men gaten boort in de traptreden waar de traplift op wordt bevestigd. De traplift zelf vormt een aanpassing die nog relatief gemakkelijk ongedaan kan worden. Wanneer jij een traplift laat plaatsen wordt er wel flink verbouwd aan jouw trap. De verhuurder ziet daardoor zijn kansen dalen om de woning in het vervolg nog te verhuren. Er is dan immers een bepaalde doelgroep die de woning zal kunnen gebruiken maar dit is een optie die de woning minder goed verhuurbaar maakt. Dat is de reden waarom een verhuurder van jou zal eisen dat de woning weer wordt terug gebracht in de oorspronkelijke staat wanneer jij gaat verhuizen. De traplift van de WMO wordt sowieso verwijderd dus jij zal de boorgaten in de trap weer ongedaan moeten maken. Wanneer het gaat om een zelfstandig aangekochte traplift zal er weinig anders op zitten dan dat je deze voor eigen rekening laat verwijderen.
Een lastige keuze
Heb je een functiebeperking waardoor je niet meer de trap op en af kunt komen dan sta je dus voor een lastige keuze. Een traplift op zich is voor veel mensen al de manier om weer zelfredzaam te zijn in huis. Is het vooruitzicht echter dat je te maken hebt met een progressieve aandoening waardoor op den duur een rolstoel noodzakelijk is, dan zal de keuze moeten worden gemaakt voor een aangepaste woning. Het advies is altijd om deze keuze tijdig te maken. Tot het laatst wachten met de aanvraag van een aangepaste woning zal tot vervelende situaties leiden waarbij een tijdelijke opname in een zorghotel zelfs niet uit te sluiten valt.
Vergelijk eerst de prijzen
Een traplift kopen is de snelste manier om weer zelfredzaam te zijn in je eigen huis. Soms kan een dergelijke traplift al binnen 48 uur worden geleverd. Wanneer je
daartoe overgaat is het goed om eerst prijzen te vergelijken. Dat doe je met onderstaande button. Op die manier zie je in één oogopslag waar jij het voordeligste een traplift kan aanschaffen.